Oops...
Slider with alias office automation not found.

Office automation

Er bestaat heel, hele goede alternatieven voor de MS Office suite. Libre Office is de Open Source tegenhanger van MS Office. Een andere variant is Open Office. Open Office wordt net als SOLR door Apache ondersteund, een grote Amerikaanse onderneming op het gebied van Open Source. Apache is ook de naam van een veel gebruikte webserver binnen Linux en is ook van dit bedrijf afkomstig. Alle pakketten zijn goed. MS Office biedt meer functionaliteit, maar de vraag is of dat in het normale gebruik ook echt noodzakelijk is. Een vaak gehoorde klant is dat de bestanden onderling slechts gedeeltelijk compatibel zijn en dat er in de conversie van een .docx bestand naar Libre Office of vice versa het één en ander kan verschuiven in de lay-out. Dit is slechts van belang als er meerdere externe partijen aan hetzelfde document moeten werken. Het opsturen van PDF-documenten geeft in principe nooit een probleem. MS Office is veel gebruikt, omdat dit aantrekkelijk (lees: gratis) aan scholen en studenten wordt aangeboden. De zakelijke en niet-govermentele markt, inclusief particulieren moet fors betalen voor de licenties. Aangezien vanuit school een ingesleten gewoonte is gecreëerd, is dit een slimme manier van Microsoft om een afhankelijkheid te creëren. Coca-cola is op dezelfde manier groot geworden. In de Tweede Wereldoorlog werd Coca-cola gratis aan de soldaten verstrekt. Toen ze thuis kwamen, gingen ze op zoek naar hun inmiddels geliefde drankje, maar moesten er toen wel voor betalen. Het is een slimme marketing truc. Niet per definitie fout, maar je houdt er een nasmaak aan over. Een ijskoude coca-cola kan heerlijk zijn en ook het MS Office pakket geeft heel veel functionaliteit, maar tegen dit soort indoctrinatie verzet de Open Source community zich juist. Het gaat om het delen van kennis en mensen, klanten, collega’s, kinderen in staat te stellen zelf een bewuste keuze te maken. In goed Engels: empowerment! Iedereen moet toegang tot hebben kennis.

Project Libre is een geweldig project van Marc O’Brien. Project Libre is een gratis alternatief voor een dure MS Project Licentie. Project Libre kan praktisch alles wat MS Project ook kan. Vergelijk zelf de producten en maak je keuze! Het gaat er om dat je weet dat je een keuze hebt!

OrangeHRM is een simpel HR-pakket. We gebruiken het bij LinProfs, maar voor wat grotere organisaties zul je wat plugins moeten kopen om het wat schaalbaar te maken. Maar alle basis functionaliteit is aanwezig. Zie voor meer info: https://www.orangehrm.com/dutch

Tot slot nog een voorbeeld van een Open Source pakket dat zich in de loop der jaren door een actieve community tot een prachtig product heeft ontwikkeld: LimeSurvey (https://www.limesurvey.org/). LimeSurvey is een enquête tool met heel veel functionaliteit. Zo is er een koppeling naar SPSS en naar R (zie onder), er zijn standaard email sjablonen, alle soorten vragen, zoals meerkeuze, opmerkingen, open vragen, e.d. zijn allemaal standaard aanwezig. LimeSuvey kan je op je eigen server installeren, waardoor de opslag van de gegevens van jouw respondenten beveiligd opgeslagen kan worden. Geen vage cloud opslag, maar precies waar jij het wilt hebben. Zo kan je altijd de privacy garanderen! Je moet er even induiken, want qua functionaliteit is het heel uitgebreid, maar als je al gewend bent om te werken met andere online-survey programma’s ga je dit snel oppakken! Veel succes!

Bel ons, mail ons via info@linprofs.com of 088-2041000 of kijk voor meer informatie verder op de website!

We zijn altijd op zoek naar de beste oplossing voor onze klanten.